Eliteserien har endelig fått et offisielt fantasyspill!

Inspirasjonen er hentet fra Fantasy Premier League (FPL), som er det offisielle spillet for den engelske ligaen, hvor over 4 millioner mennesker deltar. Fantasyfotball fenger, så du kan være trygg på at Eliteserien Fantasy blir den nye snakkisen på kontoret og i vennegjengen! Vi vil gjennom en tredelt artikkelserie sørge for at du stiller best mulig forberedt når fotballsesongen endelig starter. Les vår guide om du vil ha et forsprang på den brautende kompisen din som stadig skryter av hvor god peiling han har på fotball.

Er du Norges beste fantasyspiller?

Lanseringen av Eliteserien Fantasy viser at interessen for norsk fantasyfotball er voksende. Det er dog ingen nyhet at nordmenn ønsker å spille fantasy på sin hjemlige liga. De to siste sesongene har Fantasybet arrangert NM i Fantasy, hvor det har blitt gitt ut store pengepremier til de beste spillerne. Denne tradisjonen blir å fortsette også i år, så du som spiller får to herlige alternativer: Eliteserien Fantasy og NM i Fantasy. Førstnevnte passer perfekt for å sette opp interne ligaer med kamerater og kolleger, mens Fantasy NM gir deg muligheten til å vinne store premier, samt kjempe om tittelen som «Norges beste fantasyspiller». Best av alt er at begge spillene er sydd på samme lest, og du vil kjenne igjen regler og poengsystem fra det tradisjonelle FPL-spillet. Dette vil du rett og slett ikke gå glipp av! Meld deg på her!

Hva er greia med fantasy fotball?

I fantasy fotball får du innta rollen som manager for et lag bestående av ekte spillere. Det vil si, du får ikke ta over jobben til Kåre Ingebrigtsen på Lerkendal, men du kan faktisk velge ekte Rosenborgspillere. Jobben din som fantasy manager er enkelt og greit å ta ut en best mulig fotballag, og du får poeng basert på hvordan spillerne dine gjør det i virkelige kamper. Om du for eksempel har Moa fra Vålerenga, og han scorer mål i en kamp, blir laget ditt belønnet med ekstra poeng(hvor mange kommer vi tilbake til om litt).

For å spille Eliteserien Fantasy må du begynne med å ta ut en spillerstall på 15 mann. Disse spillerne vil representere ditt fantasylag utover i sesongen. Du kan også kjøpe og selge spillere underveis, så det finnes alltid håp selv om du bommet på det første laguttaket. For hver runde i Eliteserien vil spillerne dine score poeng for laget ditt, og disse poengene vil bli lagt til i en total poengsum. Din totale poengsum vil være avgjørende for hvordan du gjør det mot andre fantasylag. Jo flere poeng, jo bedre gjør du det! 


Eksempel på en fantasystall. Hentet fra forrige sesongs NM i Fantasy

Hvordan scorer man poeng?

Eliteserien Fantasy og NM i Fantasy opererer med samme scoringsystem og regler. Disse er igjen så å si identiske med FPL, så om du har spilt sistnevnte er dette ingen sak å sette seg inn i. Om du derimot IKKE har spilt fantasy tidligere… så er dette fortsatt ingen sak å sette seg inn i. Poengsystemet er lett forståelig og intuitivt. I all hovedsak vil spillerne dine høste poeng for følgende:

Spille kamper– Hvis spilleren din spiller kamper for sitt virkelige lag vil du få poeng for dette. Om han spiller 60 min, eller mer, vil du motta 2 poeng. Spiller han mindre enn dette vil du kun få 1 poeng.

Scorer mål– Denne er enkel. Desto flere mål spilleren din skårer for sitt virkelige lag, desto flere poeng får du til ditt fantasylag. Her er det dog noen forskjeller fra posisjon til posisjon. Se oversikt her

Ikke slippe inn mål– Om en spiller får 60 minutter eller mer på banen, samtidig som laget hans holder nullen, vil dette gi fantasylaget ditt ekstra poeng. En keeper eller forsvarsspiller mottar 4 poeng ekstra, mens en midtbanespiller får 1 poeng mer. Angrepsspillere mottar ingen bonus for dette.

Assist– Dersom en spiller slår en pasning som leder direkte til et mål vil du motta ekstra poeng for dette til ditt fantasylag.

Strafferedning– Når keeperen din redder et straffespark vanker det hele 5 poeng på ditt fantasylag. En keeper vil også motta 1 poeng ekstra for hver tredje redning han gjør i en kamp.

Kan laget mitt miste poeng?

Ja, absolutt. I tillegg til de nevnte måtene du kan score poeng på, kan spillerne dine også miste poeng for ditt fantasylag på følgende måter:

Slippe inn mål– Keepere og forsvarsspillere får -1 poeng pr andre mål som slippes inn av laget deres. Midtbanespillere får ikke denne straffen, men vil miste sin 1 poengbonus for å holde nullen.

Gule- og røde kort– En spiller som mottar kort for sitt virkelige lag vil få poengstraff i for ditt fantasylag. Et gult kort gir -1 poeng, mens et rødt kort gir hele -3 poeng. Kan være viktig å tenke på før du for eksempel kjøper inn Frode Kippe.

Selvmål– Svir både i det virkelige liv og i fantasyverdenen. Om en av dine spillere scorer selvmål straffes du med -2 poeng.

Bomme på straffespark– Et straffespark skal være mål. Hvis ikke blir det et -2 poeng på spilleren som bommet.

Hvordan tar jeg ut spillerstallen min?

Alle fantasyspill har et gitt budsjett med fiktive penger du kan bruke på spillerkjøp. Dette gjelder også for Eliteserien Fantasy og Fantasy NM, hvor du får 100 millioner å handle for. Dette kan virke mye i starten, men straks du begynner å plukke spillere vil du oppdage at budsjettet fort blir spist opp. En annen innkjøpsrestriksjon er at du maksimalt kan ha 3 spillere fra en klubb på ditt fantasylag.

Underveis i sesongen kan du kjøpe og selge spillere, men også her finnes det en grense for hvor mange «transfers» du kan gjøre i løpet av en runde.

Hva slags spillere bør jeg kjøpe i Eliteserien Fantasy?

Her er det heldigvis ingen fasit. Det vil finnes flere måter å lykkes på i Eliteserien Fantasy, men et godt stalltips er å gjøre litt research i forkant av laguttaket ditt. Se på statistikk fra tidligere sesonger. Scorer spilleren ofte mål? Spiller han på et lag som slipper inn lite?

Underveis i sesongen er det også smart å holde seg oppdatert på hvilke spillere som er i form og hvem som til enhver tid er skadet. Les mer om hvordan du burde bygge opp din fantasystall i denne guiden.

Jeg har tatt ut laget mitt. Hva nå?

Nå kan du bare lene deg godt tilbake i godstolen og se på mens poengene rauser inn… Ok, så lett blir det nok ikke. Mest sannsynlig kommer du fort til å oppdage at fire av spillerne dine er blitt henvist til benken for sine respektive lag, og at minst en mann er suspendert etter en tvilsom Svein-Erik Edvartsen-avgjørelse. Du kan også være sikker på at laget ditt kommer til å bli plaget med skader som du før sesongen ikke engang hadde hørt om. Men det er dette som i bunn og grunn er fantasy fotball. Man styrer laget sitt i gode og onde dager. En fantasymanager kan ikke gjøre annet enn å planlegge best mulig, samtidig som han\hun må være kjapp på avtrekkeren når uforutsette hendelser kludrer til disse planene.

Denne badenymfen kommer garantert til å snyte deg for fantasypoeng

Den eneste garantien som følger med Eliteserien Fantasy er at det vil gjøre den norske fotballen enda mer spennende! Gjør deg klar til å juble når spissen på hatlaget ditt scorer. Hvorfor? Fordi du har han på fantasylaget ditt, selvsagt!

HAR DU PRØVD UKENTLIG FANTASY? VELG DITT LAG FOR RUNDE 2 HER OG KJEMP OM OVER 5000 KRONER

PRØV UKENTLIG FANTASY HER

TA UT LAGET MITT
Other posts we think you might like

Dødballtagere i Eliteserien

Read post

Dobbeltrunde 25: disse spillerne må du ha

Dobbeltrunde 25 kan være siste mulighet til å snu en tung sesong. Vi analyserer hvilke spillere man burde hente fra Vålerenga og Haugesund.

Read post

Eliteserien Fantasy: dødballekspertene

Sjekk ut vår komplette liste over dødball-ansvarlige i Eliteserien. Finn ut hvem som tar straffer, frispark og cornere før du tar ut laget ditt i Eliteserien Fantasy!

Read post