Slå konkurrentene dine

Når du starter opp sesongen 2018 i Eliteserien Fantasy er det kanskje spesielt en ting som vil åpenbare seg: 100 millioner i budsjett er ikke spesielt raust! Kanskje tenker du at det er nærmest umulig å ta ut en god 15-mannstropp med så lite penger. Men frykt ikke! I denne Eliteserien Fantasy guiden vil vi ta deg gjennom en vinnende strategi som gjør at du kan sette opp et slagkraftig fantasylag uten at budsjettet ditt går i rødt. NØKKELORD: rotasjon og balanse. Memorer disse to ordene først som sist- de vil være avgjørende for at du skal slå den hovne fantasyeksperten på jobben din!


Noe av det viktigste i fantasyfotball er å holde typer som dette bak deg på tabellen

Hvordan balansere laguttaket i Eliteserien Fantasy

En omtrentlig ideell fordeling av budsjettet ditt kan ser slik ut:

Minimum kombinert verdi

Posisjon

Keeper: 9.0m

Forsvar: 22.5m

Midtbane: 35m

Angrep: 26.5m

 

Maksimum kombinert verdi

Posisjon

Keeper: 9.5m

Forsvar: 25.5m

Midtbane: 39m

Angrep: 30m

Om du legger deg tett opp mot maks verdi, eller motsatt, er litt opp til deg selv, men hold deg innenfor disse grenseverdiene. Du vil da ha et balansert lag som kan reagere på uforutsett hendelser. Disse kommer det flere av, det kan du være trygg på!

Ta sikte på å få inn 3-4 såkalte big hitters på laget ditt. Dette er spillere som du «vet» kommer til å score mange poeng. En annen ting du må huske på er at du til enhver tid vil ha 4 spillere på benken. Det er derfor liten vits i å bruke alt for mye penger her. Sørg for å få inn noen billige spillere, gjerne fra mindre klubber, som du vet blir å spille fast. La oss se litt nærmere på denne balanseringen:

Balansert Lag

Eksempel 1
Keeper: 4.5- 4.5
Forsvar: 5.5- 5.0- 4.5- 4.5- 4.5
Midtbane: 11.0- 9.0- 8.0- 6.5- 5.0
Angrep: 12.0- 9.0- 5.0

Eksempel 2
Keeper: 6.0- 4.0
Forsvar: 6.0- 5.5- 4.5- 4.5- 4.5
Midtbane: 10.0- 9.0- 6.5- 6.0- 5.0
Angrep: 12.0-9.5-8.0

I eksempel 1 har vi seks big hitters (fire kapteinsvalg), en treveis rotasjon i forsvar, roterende keepere og en angrepsrotasjon. Verdien på benken din vil aldri være mer enn 20,5m-  eller 20,5% av budsjettet ditt.

I eksempel 2 har vi seks «big hitters» (fire kapteinsvalg), 2+2 rotasjon og en angrepsrotasjon. Verdien på benken vil aldri være mer enn 19,5m-  eller 19,5% av budsjettet ditt.

Ubalansert Lag

Eksempel 1
Keeper: 5.5- 5.5
Forsvar: 6.0- 6.0- 5.5- 5.0- 5.0
Midtbane: 8.0- 8.0- 8.0- 8.0- 6.0
Angrep: 8.0- 8.0- 7.5

Eksempel 2
Keeper: 4.0- 4.0
Forsvar: 4.5- 5.0- 5.0- 5.0- 5.0
Midtbane: 12.0- 8.0- 8.0- 8.0- 7.0
Angrep: 10.5- 7.0- 7.5

I eksempel 1 har vi INGEN kapteinsvalg og INGEN rotasjoner. Verdien på benken din er minimum 21.5m- eller 21,5% av budsjettet ditt.

I eksempel 2 har vi to kapteinsvalg, men ingen rotasjoner. Verdien på benken din er minimum 21m- eller 21% av budsjettet ditt. Her har du ingen keeper du kan stole på, og du må benke minst en spiller til 7 millioner.

Laguttak

Full 15-mannstropp. Bildet er hentet fra fjorårets Fantasy NM hos Fantasybet

💰 VI GIR BORT OVER 2000,- TIL HELGAS BESTE FANTASYMANAGERE
⚽ DELTA I VÅR MET POPULÆRE FANTASYTURNERING NÅ 

Hovedregler

Det er to svært viktige hovedregler du burde ha i tankene på når du skal ta ut laget ditt:

Klubblojalitet må legges bort. Selv om du holder du med Vålerenga er du noen ganger nødt til å bite i det sure eplet og plukke ut Lillestrømspillere. Du trenger hele arsenalet tilgjengelig hvis du skal lykkes i Eliteserien Fantasy. Du kan banne på at klysa på jobben bruker alle tilgjengelige midler for å slå deg!

Spillerne du tar ut må være fast på laget sitt. Sier egentlig seg selv. Rotasjonene må gjøres med sikre spillere. Unngå for all del unødvendige nullpoengere!

Verdi

Når hovedreglene er pugget og nærmest brent inn på hjernebarken din, er det på tide å snakke om verdi. Hvor mye verdi får du pr. million, i forhold til hvor mange poeng du tror spilleren blir å få på en sesong? Er det rom for vekst, eller er spilleren rett og slett overpriset? Det er en kjensgjerning at folk ofte velger spillere av helt gale årsaker i fantasy fotball. Store navn og forrige sesongs poengplukkere, går veldig ofte igjen på fantasylaget til Hr. og Fru. Hvermansen. Disse spillerne er gjerne ekstra dyre på grunn av fjorårets prestasjoner eller «kjendisstatus», og mange ganger vil de ikke være verdt prisen du må betale. Se heller etter spillere som er gitt lavere priser på grunn av skader forrige sesong, eller at de fortsatt er relativt ubeskrevne i Eliteserien.

En annen ting du må vurdere er den relative verdien på en spiller i forhold til andre spillere fra samme klubb. Dette omhandler først og fremst defensive spillere, men kan også gjelde for andre posisjoner. Årsaken til dette er poeng- og scoringssystemet i Eliteserien Fantasy. Keepere og forsvarsspillere får fire poeng om de holder nullen. Det er derfor sjeldent noe verdi i å betale 6 millioner for en spiller når du kan få tak i lagkameraten til bare 5millioner. Pengene du sparer i dette eksemplet kan brukes bedre på offensive spillere.

Unntaket fra «forsvarsregelen» er når det finnes forsvarsspillere som bidrar hyppig nok i det offensive spillet til at prisen kan forsvares. En spiller som Espen Ruud, som hadde 5 mål og 8 assists forrige sesong, er et godt eksempel på en slik spiller. Slike spillere faller naturligvis også inn i big hitters-kategorien.Espen Ruud- Eliteseriens Leighton Baines

Rotasjoner

Du vet nå at balanse er nøkkelen til å maksimere både budsjett og poengfangst, men du lurer kanskje på hvordan dette gjøres i praksis? Svaret er: rotasjon.

Rotasjoner fungerer ved at du finner spillere (gjerne billige) med et kampprogram som stemmer perfekt i forhold til hverandre. Dette kan f.eks. bety at de har hjemme- og bortekamper om en annen. Så når den ene forsvarsspilleren spiller hjemme, spiller den andre borte, og vice versa. En slik fordeling av kamper skal ideelt sett gjøre at du til enhver tid har et alternativ med en «lett» kamp.

Rotasjoner skjer typisk i forsvar, og her er det to vanlige rotasjonsmetoder:

2+3– Her har du to big hitters som spiller hver runde, og tre spillere som roterer.

1+2+2– Her har du en big hitter som spiller hver runde, mens du bruker to roterende par til å fylle de andre plassene i forsvaret ditt.

Legg merke til at du vil bruke to plasser på benken til dine forsvarsrotasjoner. Dette gir deg rom til å inkludere en rotasjonsspiller også i ditt offensive arsenal. Se etter midtbanespillere og angripere til 5.5 millioner, eller mindre, når du plukker ut ditt rotasjonsalternativ her.

Første steg

Ok, nå som du har funnet dine verdispillere og fått på plass en rotasjonsstrategi, er det på tide å forme fantasylaget ditt! Du bør begynne med dine keepere, to-tre forsvarsspillere (avhengig av rotasjonsstrategi) og to offensive spillere som skal rotere. Årsaken til at du burde begynne slik er at dette er spillere som i utgangspunktet ikke skal selges, og at du, ved å plukke dem først, får full oversikt over mye det er igjen av budsjettet ditt.

Varme og kalde spillerverdier

En snakker om varme spillerverdier når man har flere spillere som en på sikt vil ha inn i laget sitt, men som ikke er aktuelle fra første runde. For at din Eliteserien Fantasy sesong skal gå mest mulig smertefritt kan det derfor være smart å starte med å hente inn en spiller som koster tilsvarende. På den måten trenger du kun å bruke ett bytte for å få inn en av disse «ønskespillerne». Kalde spillerverdier er når spilleren du ønsker å få inn er den eneste til den gitte prisen. Problemet blir da at du risikerer å måtte bruke flere transfers for å få spilleren inn på laget ditt.

En strategi du kan bruke for å oppheve effekten med varme- og kalde spillerverdier noe, kan være å spare 0,5- til 1 million som en slags buffer. Dette vil gjøre deg mer fleksibel.

Kampprogram vs form

Denne problemstillingen er like gammel som fantasyfotballen selv, og det kan helt sikkert argumenteres godt for begge sider av saken. Vår ganske bastante mening er uansett at det er kampprogram som skaper form. Ved å gjøre gode analyser på kommende kamper kan du få et forsprang på konkurrentene dine i Eliteserien Fantasy. Så når toget går er det du som sitter fremst med lokførerhatten, mens de andre må løpe etter og hoppe på! Kom deg på toget tidligst mulig

KJEMP OM OVER 2000 KRONER MED DITT ELITESERIEN FANTASYLAG TIL HELGA
DELTA I VÅR FANTASYTURNERING
HUSK Å MELDE DEG PÅ FØR FRISTEN GÅR UT!

Et kjempeviktig poeng her er uansett at du må unngå å bli for sta. Dersom spilleren din ikke gjør det like bra som, det i utgangspunktet fine, kampprogrammet skulle tilsi, så må du være beredt på å gjøre endringer. Ikke få panikk med en gang dog. Husk å planlegge hvor lenge du har tenkt å ha spilleren inne. Om han da ikke leverer i runde 1, mens rivalen din plukker masse poeng på sin spiller, må du fortsatt tørre å stole på at din langtidsanalyse har vært god nok.

Spillere ute av posisjon (OOP)

Du kommer garantert til å finne spillere i Eliteserien Fantasy som er satt opp i feil posisjon i forhold til hvor de faktisk blir brukt på banen. Et godt eksempel på dette kan være Sanchez i årets FPL-sesong, hvor han er oppført som midtbane, men faktisk spiller spiss. Dette betyr at den relative verdi øker fordi han mottar ekstra poeng som midtbanespiller for å score mål. Vi sier at en slik spiller er OOP + (out of position +).

Om en spiller derimot er OOP – (altså det motsatte av OOP+), må du for all del holde deg unna- UANSETT hvor godt du liker vedkommende. Dette kan være en spiller som er satt opp som midtbane i spillet, men egentlig spiller forsvar for laget sitt. På den måten vil den aktuelle spillerens relative verdi reduseres.

Husk at posisjonsendringer også kan skje underveis i sesongen, så hold øynene oppe!

Big Hitters

Nå er det på tide å få inn de store kanonene! Det er i denne kategorien kapteinene dine vil komme fra.  Så mens du vurderer hvilke spillere som blir de største stjernene i Eliteserien Fantasy 2018, må du huske at også disse vil rotere. På denne måten kan du til enhver tid forsøke å maksimere antall poeng på din kaptein. Dette går stort sett av seg selv om man har to big hitters som spiller uansett, mens dine to andre big hitters settes opp i forhold til kampprogrammet.Nicklas Bendtner: rebell,moteikon og fantasyjuvel?

Siste finpuss

Dersom du har fulgt denne guiden til punkt og prikke burde du ha rundt 13-14 spillere i din Eliteserien Fantasy stall. Det er nå på tide å finne en lurifaks med bra kampprogram fra en av de mindre klubbene. Dette er også tidspunktet for å gamble litt! Endelig kan du dra frem den ene spilleren du har ståltroa på at skal få gjennombruddet sitt i år. Kanskje har favorittklubben din brukt en målfarlig 17 åring på midtbanen i treningskampene? Når man treffer med slike spillere før noen andre, er jordkloden et ekstra fint sted å leve på. Du kan ta deg råd til å gamble slik som dette fordi du vet at stallen din på 15 mann er godt balansert, og dermed tåler at du har en litt mer risikabel unggutt på laget.

Din balanserte spillerstall vil ha 7-8 rotasjonsspillere, samt 1-2 faste big hitters. Dette betyr igjen at du i utgangspunktet kun trenger å gjøre transfers på 5-7 spillere. Denne strukturen gjør deg fleksibel. Du vil lett kunne reagere på store formsvingninger hos andre big hitters, alltid ha gode forutsetninger for å ta de beste kapteinsvalgene, og samtidig ha transfers til overs for å hente inn spillere med gunstige kampprogram. Men…

…uansett hvor mye du planlegger vil det (heldigvis) allikevel alltid være et visst element av flaks og uflaks i fantasy fotball. Selv om dette kan by på noen virkelig frustrerende stunder underveis i sesongen, så er det viktig å holde hodet kaldt og være lojal mot den strategien som du har valgt på forhånd. Vingling og hodeløs gambling for å ta igjen det tapte, er en sikker metode for fantasy-selvmord.

Så husk alltid: Balanse, rotasjoner, legg en plan, hold deg til planen, unngå fantasy-selvmord.

Lykke til med Eliteseren Fantasy 2018!

SETT OPP DITT DRØMMELAG FOR NESTE RUNDE

KJEMP OM OVER 2000 KRONER
Other posts we think you might like

Dødballtagere i Eliteserien

Read post

Dobbeltrunde 25: disse spillerne må du ha

Dobbeltrunde 25 kan være siste mulighet til å snu en tung sesong. Vi analyserer hvilke spillere man burde hente fra Vålerenga og Haugesund.

Read post

Eliteserien Fantasy: dødballekspertene

Sjekk ut vår komplette liste over dødball-ansvarlige i Eliteserien. Finn ut hvem som tar straffer, frispark og cornere før du tar ut laget ditt i Eliteserien Fantasy!

Read post